Οι καλύτερες θεραπείες για κιρσούς στα πόδια

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και χωρίς την έγκαιρη θεραπεία το καθιστά απλώς αφόρητο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για όλους όσους αντιμετώπισαν ένα τέτοιο πρόβλημα να γνωρίζουν τις αιτίες των κιρσών, τις εκδηλώσεις τους, και το πιο σημαντικό, να μελετήσουν τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας αυτής της ασθένειας.

ο γιατρός εξετάζει το πόδι με κιρσούς

Γενικές πληροφορίες

Οι κιρσοί είναι μια χρόνια αγγειακή νόσος που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της στασιμότητας του αίματος (συνήθως στα κάτω άκρα). Αυτό οφείλεται στην αποτυχία των αγγειακών βαλβίδων, οι οποίες συνήθως περνούν αίμα αποκλειστικά προς τα πάνω, από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Το στάσιμο αίμα ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ως αποτέλεσμα των οποίων γίνονται πιο λεπτά, χάνουν την ελαστικότητα και παραμορφώνουν, επεκτείνονται σημαντικά. Στα πόδια ενός τέτοιου ασθενούς με γυμνό μάτι, μπορεί κανείς να παρατηρήσει στριφογυριστά «φίδια» των αιμοφόρων αγγείων που υψώνονται πάνω από το δέρμα, και σε ορισμένα σημεία σχηματίζουν κιρσούς.

Αιτίες των κιρσών

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Συγκεκριμένα, οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε:

  1. "Κακή" κληρονομικότητα. Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται από άτομα με συγγενή αδυναμία της συσκευής βαλβίδας ή των φλεβικών τοιχωμάτων.
  2. Αυξημένη φλεβική πίεση. Πολύ συχνά, παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση οδηγούν σε μια τέτοια ασθένεια, δηλαδή, εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, σταθερά κατακόρυφα φορτία (όταν ένα άτομο στέκεται στα πόδια του για μια ημέρα), έναν καθιστικό τρόπο ζωής (καθιστική εργασία).
  3. Λήψη ορμονικών φαρμάκων. Ορισμένα ορμονικά φάρμακα, όπως το χάπι ελέγχου των γεννήσεων με υψηλά οιστρογόνα, προκαλούν θρόμβους στο αίμα και μπορεί να οδηγήσουν σε κιρσούς.
  4. Παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν λόγω κακής σωματικής δραστηριότητας, καπνίσματος, φορώντας πολύ σφιχτά παπούτσια ή χρόνιας δυσκοιλιότητας.
  5. Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο σώμα.
συμπτώματα των κιρσών στα πόδια

Εκδηλώσεις και επιπλοκές της νόσου

Οι γιατροί παρατηρούν ότι οι κιρσοί δεν είναι τόσο τρομερές από μόνες τους όσο οι επιπλοκές της είναι επικίνδυνες. Πράγματι, στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νόσου, η επέκταση των σαφενών φλεβών είναι ένα αισθητικό πρόβλημα για ένα άτομο (από το οποίο οι γυναίκες υποφέρουν ιδιαίτερα). Πρώτον, αγγειακά δίκτυα εμφανίζονται στο δέρμα - τα λεγόμενα "αράχνες". Ταυτόχρονα, ένα άτομο αρχίζει να αισθάνεται βαρύτητα στα πόδια, παρατηρεί πρήξιμο των άκρων και αισθάνεται πόνο όταν περπατά. Αυτά είναι σημαντικά συμπτώματα των κιρσών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται. Εάν ένα άτομο δεν βιάζεται να δει έναν γιατρό και να ανακαλύψει την αιτία της ασθένειας, κινδυνεύει να τρέξει κιρσούς και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Με την ανάπτυξη των κιρσών, το δέρμα στην κάτω περιοχή των ποδιών γίνεται πιο πυκνό και μπλε. Τα μοσχάρια του ασθενούς αρχίζουν να «πονάνε» ακόμη και με έναν σύντομο περίπατο, και κάτω από το δέρμα μπορείτε να δείτε πρησμένες φλέβες. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, τέτοιες φλέβες γίνονται πολύ επώδυνες.

Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή σοβαρών προβλημάτων υγείας. Εάν ένα άτομο δεν αρχίσει να καταπολεμά την υπάρχουσα ασθένεια, αρχίζουν να εμφανίζονται μη αναστρέψιμες αλλαγές στο δέρμα που περιβάλλει τις προσβεβλημένες φλέβες, ως αποτέλεσμα της οποίας αναπτύσσεται η λιποδερματοσκλήρωση και εμφανίζονται αργότερα τροφικά έλκη. Επιπλέον, χωρίς θεραπεία, τα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών φλεγμονώνονται και προκαλούν θρόμβους αίματος. Έτσι αναπτύσσεται η θρομβοφλεβίτιδα. Αυξάνοντας το μέγεθος, οι θρόμβοι αίματος μπλοκάρουν τον αυλό της φλέβας και ανά πάσα στιγμή ο θρόμβος μπορεί να βγει. Και αυτή η κατάσταση είναι γεμάτη με θάνατο.

Έτσι, είναι απολύτως σαφές ότι οι κιρσίδες πρέπει να αντιμετωπίζονται. Και πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις μεθόδους θεραπείας αυτής της σοβαρής ασθένειας.

Θεραπεία φαρμάκων

Στη σύνθετη θεραπεία των κιρσών, χρησιμοποιούνται απαραίτητα φάρμακα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κάψουλες ή δισκία, τα οποία έχουν ευέλικτο αποτέλεσμα στο σώμα. Συγκεκριμένα:

  • Φλεβοτονική.Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τη ροή του αίματος, αποτρέποντας την ανάπτυξη θρόμβωσης και ταυτόχρονα αυξάνουν τον τόνο των αγγειακών τοιχωμάτων. Δεν θα είναι δυνατή η εξάλειψη των κιρσών με τέτοια φάρμακα, αλλά είναι αρκετά ικανά να ανακουφίσουν το οίδημα των ποδιών, εξαλείφοντας την αίσθηση καψίματος και τον πόνο. Στην περίπτωση των κιρσών, τα φάρμακα αυτής της ομάδας, κατά κανόνα, λαμβάνονται 2 δισκία την ημέρα και η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται αποκλειστικά από το γιατρό.
  • Φάρμακα αραίωσης αίματος.Τέτοια φάρμακα αραιώνουν το αίμα και προάγουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας την ανάπτυξη θρόμβωσης. Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται μόνο σε ατομική βάση και ο χρόνος της εφαρμογής καθορίζεται από τον γιατρό.
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα.Σε αυτά περιλαμβάνονται χάπια, αλοιφές και πηκτές που ανακουφίζουν τον πόνο, ανακουφίζουν από το πρήξιμο και αποτρέπουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Το πιο σημαντικό, αυτά τα φάρμακα αποτρέπουν τη φλεγμονή των φλεβών που οδηγεί σε θρομβοφλεβίτιδα.
υγιή πόδια μετά τη θεραπεία των κιρσών

Κάλτσες και καλσόν από κιρσούς

Το δίκαιο σεξ αντιμετωπίζει κιρσούς πολύ πιο συχνά από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα (εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο βέλτιστος τρόπος για την πρόληψη των κιρσών για αυτούς είναι η χρήση ειδικών καλτσών ή καλσόν. Αυτά τα εσώρουχα συμπίεσης συμπιέζουν τα πόδια και αποτρέπουν τις κιρσούς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια εξαιρετική πρόληψη των κιρσών. Και στην περίπτωση μιας ήδη αναπτυγμένης ασθένειας, τέτοια εσώρουχα προστατεύουν τα πόδια από πόνο, πρήξιμο και κόπωση.

Υδροθεραπεία

Η θεραπεία των κιρσών με νερό είναι γνωστή από αμνημονεύτων χρόνων. Σε διαφορετικές θερμοκρασίες, οι φλέβες στενεύουν και διαστέλλονται, γεγονός που βοηθά στην αύξηση της ελαστικότητάς τους. Γνωρίζοντας αυτό, οι σύγχρονοι γιατροί χρησιμοποιούν υδροθεραπεία στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης κιρσών, όταν τα αγγειακά δίκτυα μόλις άρχισαν να εμφανίζονται στο δέρμα. Επιπλέον, ανάλογα με το υπάρχον πρόβλημα, τα λουτρά μπορεί να είναι τοπικά (μόνο για τα πόδια) ή γενικά (για ολόκληρο το σώμα). Η θερμοκρασία του νερού σε ένα τέτοιο λουτρό κυμαίνεται από 20 έως 40 ° C.

θέρμανση των ποδιών κατά τη θεραπεία των κιρσών

Μη συμβατικές θεραπείες

Στη σύνθετη θεραπεία των κιρσών, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μη παραδοσιακές μέθοδοι. Να μερικά παραδείγματα.

Χυμός πατάτας

Οι προσβεβλημένες φλέβες πρέπει να λιπαίνονται με φρέσκο χυμό πατάτας το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ και οι επίδεσμοι με έναν επίδεσμο βουτηγμένο σε αυτόν τον χυμό πρέπει να εφαρμόζονται τη νύχτα. Επιπλέον, 100 ml χυμού πατάτας πρέπει να πίνουν 3 r / ημέρα. Οι κιρσοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με τέτοιο φάρμακο για 3-4 μήνες.

Ξίδι από μήλο

Ονομάζεται «θεραπεία νούμερο 1» για τις κιρσούς και όλα επειδή το ξύδι μηλίτη μήλου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τα αγγειακά τοιχώματα και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος. Είναι πολύ απλό στη χρήση: 2-3 r / ημέρα πρέπει να λιπαίνετε το δέρμα στην περιοχή των προσβεβλημένων φλεβών με ξύδι. Και παράλληλα, πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι νερό στο οποίο αραιώθηκε 1 κουταλάκι του γλυκού. ξύδι. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 2 μήνες.

Φεύγει από την Kalanchoe

Αυτή είναι μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των κιρσών. Γεμίστε ένα μπουκάλι μισού λίτρου με ψιλοκομμένα φύλλα Kalanchoe στη μέση και γεμίστε την πρώτη ύλη με 40% αλκοόλ για να γεμίσετε το μπουκάλι. Αφού αφήσετε το προϊόν να παραμείνει σε σκοτεινό μέρος για μια εβδομάδα, στραγγίστε το και χρησιμοποιήστε το βάμμα για να τρίψετε τις πληγείσες περιοχές 2 r / ημέρα. Η θεραπεία πρέπει να συμπληρώνεται με ελαφρύ μασάζ πρησμένων φλεβών. Αυτή η θεραπεία διαρκεί 4 μήνες.

Φλοιός ιτιάς

Τα λουτρά με λευκό φλοιό ιτιάς θα είναι μια καλή βοήθεια για την καταπολέμηση της εν λόγω ασθένειας. Για μια τέτοια διαδικασία, είναι απαραίτητο να αλέσετε το φλοιό, μετά από το οποίο 2 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. ρίχνουμε τέτοιες πρώτες ύλες με 400 ml νερού και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέστε το τελικό προϊόν σε κουβάδες νερού, όπου στη συνέχεια κατεβάστε τα πόδια σας και κρατήστε το για 30 λεπτά. Και αμέσως μετά τη διαδικασία, φορέστε καλσόν συμπίεσης και αφήστε τα πόδια σας να ξεκουραστούν. Οι διαδικασίες πρέπει να εκτελούνται κάθε δεύτερη μέρα για 3 μήνες. Παρεμπιπτόντως, για να βελτιωθεί το αποτέλεσμα, ένα αφέψημα του φλοιού ιτιάς μπορεί να αραιωθεί με ένα αφέψημα από φλοιό βελανιδιάς.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι εξαιρετικοί τρόποι πρόληψης αυτής της ασθένειας και παρέχουν καλή βοήθεια στη θεραπεία των κιρσών σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Ωστόσο, η πρακτική δείχνει ότι στο 80% των περιπτώσεων, τα άτομα με προσβεβλημένες φλέβες πηγαίνουν σε γιατρούς με προχωρημένη νόσο. Σε μια τέτοια κατάσταση, ούτε τα εσώρουχα συμπίεσης, ούτε οι κρέμες και οι αλοιφές, ούτε οι λαϊκές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου. Απαιτούνται δραστικά μέτρα. Ευτυχώς, η σύγχρονη ιατρική είναι έτοιμη να προσφέρει αποτελεσματικές μεθόδους για την επίλυση αυτού του περίπλοκου ζητήματος.

πόνος στα πόδια με κιρσούς

Σκληροθεραπεία

Αυτή είναι μια μη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών, στην οποία ο γιατρός, χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα, εγχέει μια ειδική ουσία στην προσβεβλημένη φλέβα - ένα σκληρυντικό. Μια τέτοια ουσία κολλάει τη φλέβα από μέσα, ως αποτέλεσμα της οποίας διαλύεται και η ροή του αίματος αρχίζει να ρέει μέσω υγιών φλεβών. Ο αριθμός των συνεδριών χορήγησης σκληρωτικού μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης. Και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να φοράει εσώρουχα συμπίεσης.

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας θεραπείας, ένα άτομο ξεχνά σχεδόν για πάντα τις ενοχλητικές κιρσούς. Οι υποτροπές εμφανίζονται μόνο στο 25% των περιπτώσεων και συνήθως σχετίζονται με προχωρημένη νόσο. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σκληροθεραπεία δεν πραγματοποιείται για έγκυες γυναίκες και παχύσαρκα άτομα.

Θεραπεία με λέιζερ

Αυτή είναι μια από τις σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική που σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από κιρσούς χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοβολία που παράγεται από το λέιζερ "πωλητές" της προσβεβλημένης φλέβας από το εσωτερικό, κλείνοντας έτσι τον αυλό της και κόβοντας τη διαδρομή της ροής του αίματος, η οποία αρχίζει να ταξιδεύει μέσα από βαθύτερες φλέβες. Με την πάροδο του χρόνου, ο συνδετικός ιστός σχηματίζεται από το κολλημένο δοχείο, το οποίο στη συνέχεια διαλύεται.

Αυτή η μέθοδος επίλυσης του προβλήματος είναι πιο αποτελεσματική από τη σκληροθεραπεία. Είναι τραυματική, η επέμβαση διαρκεί όχι περισσότερο από 40 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική κυριολεκτικά 2 ώρες μετά την επέμβαση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θεραπεία των κιρσών με λέιζερ ονομάζεται "χειρουργική επέμβαση γραφείου". Σε αυτήν την περίπτωση, οι τομές στο δέρμα πρέπει να γίνονται μόνο όταν απομακρύνονται οι μεγάλες φλέβες, ενώ οι μικρές κιρσώδεις φλέβες αποβάλλονται χωρίς να καταστρέφονται οι ιστοί. Πρέπει να θυμόμαστε μόνο ότι το κόστος μιας τέτοιας λειτουργίας είναι αρκετά υψηλό.

θεραπεία με λέιζερ των κιρσών

Κατάργηση ραδιοσυχνοτήτων

Πιο πρόσφατα, στη χώρα μας, άρχισαν να ασκούν την πιο σύγχρονη μέθοδο εξάλειψης των προσβεβλημένων φλεβών, η οποία ονομάζεται αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κύριων μεγάλων φλεβών που επηρεάζονται από κιρσούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας καθετήρας ραδιοσυχνοτήτων εισάγεται μέσω παρακέντησης στο δέρμα στην προσβεβλημένη φλέβα, η οποία, χρησιμοποιώντας μικροκύματα, "παρασκευάζει" τη φλέβα από το εσωτερικό. Επιπλέον, ο καθετήρας διαθέτει αισθητήρες που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να ανταγωνιστεί τη θεραπεία με λέιζερ, επειδή επίσης δεν απαιτεί τομές στο δέρμα, δεν αφήνει αιματώματα και πραγματοποιείται σε μόλις 30 λεπτά. Την ημέρα της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ωστόσο, το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας είναι υψηλό ακόμη και σε σύγκριση με την πήξη με λέιζερ.

Χειρουργική αφαίρεση

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι στην περίπτωση του εκζέματος, της θρομβοφλεβίτιδας, καθώς και των τροφικών ελκών, δεν πραγματοποιείται θεραπεία με τις παραπάνω μεθόδους. Είναι δυνατή η εξάλειψη των παραμελημένων κιρσών μόνο με χειρουργική αφαίρεση φλεβών σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία. Ωστόσο, όλα δεν είναι τόσο κρίσιμα εδώ. Στο οπλοστάσιο των σύγχρονων χειρουργών υπάρχουν μικροχειρουργικές μέθοδοι χαμηλού τραυματισμού που σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε μια αρρώστια φλέβα μέσω μιας μικρής τομής και απλά δεν θα υπάρξουν ουλές μετά τη διαδικασία. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες καθιστούν δυνατή την απομάκρυνση των οδυνηρών φλεβών σε μόλις 30-40 λεπτά.

Δεν χρειάζεται να φοβάστε τις κιρσούς. Αντιθέτως, η ασθένεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον εαυτό της και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Η έγκαιρη αναγνώριση και μια σωστά επιλεγμένη μέθοδος θεραπείας θα σας επιτρέψουν να εξαλείψετε την ασθένεια χωρίς προβλήματα και να ζήσετε μια πλήρη ζωή.

Καλή υγεία για εσάς!